Appelazijn voor agaporniden

Appelazijn

 

Eigenlijk is het vrij eenvoudig wat azijn betreft.
Appelazijn  wordt verkregen door enkel de volledige appel te gebruiken zonder toevoeging van andere fruitsoorten of dranken.
Appelazijn wordt op een natuurlijk wijze gerijpt door middel van bacteriën, dus de natuur zijn gang laten gaan.

Gewone azijn of chemische azijn wordt verkregen door oxydatie van aceetaldehyde, aceetaldehyde wordt verkregen uit ethanol.
Bij chemische azijn wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten fruit, fruitafval, groenten, bedorven dranken en wijnen, enfin alles wat kan gisten mag erin.
Chemische azijn bevat geen geur en kleurstoffen.

Biologische azijn wordt gerijpt in houten tonnen waar eventueel nog kruiden en andere middelen kunnen aan toegevoegd worden.
Biologische azijn wordt uiteraard enkel van biologisch geteeld fruit gemaakt of dat zou toch zou moeten zijn.

Appel azijn is goed voor :

-goede doorbloeding van het lichaam
-goede doorbloeding van de gewrichten ( zou helpen bij artrose)
-appelazijn is rijk aan mineralen en vitaminen
-zorgt voor een betere aanvoer van de voedingstoffen
-zorgt voor een betere afvoer van de afvalstoffen

Appelazijn mag je  tweemaal per week geven en het merk POMAPPEL verdeelt door
BELGA-VET- SEIFFERT, www.belgavet.com is een prima product.
 (voor Nederland SLAATS -ASTEN)
Dit is levende appelazijn van 8% en niet alleen goed om de pH in de krop de
verhogen maar ook goed voor de algemene darmflora.
Door de verhoogde pH in de krop zouden de vogels minder gevoelig zijn
voor bacteriële besmettingen. De meeste bacteriën houden niet van
een zure of lichtzure omgeving.
Dosering voor agaporniden : 5 ml per liter water en dit mag om de twee dagen.

 

Opgelet !

Een scheutje azijn is niet echt de goede manier van geven en ik zal even uitleggen waarom.
Eerst enkele waarden geven :

10ml azijn op 1L water = pH 5.5
20ml azijn op 1L water = pH 5.2
30ml azijn op 1L water = pH 5
50ml azijn op 1L water = pH 4.8

Dit zijn maar richtwaarden want die worden sterk beïnvloed door de pH waarde van je eigen drinkwater.
Mijn kraantjeswater heeft op dit ogenblik een pH waarde van gemiddeld 7.5 en door toevoeging van 5ml appelazijn op één liter water daalt de pH naar 6.7. Wekelijkse metingen wijzen tonen aan dat de waarde soms dagelijks verschillend  kan zijn.

Een pH van 6 is reeds 10 maal zuurder dan een pH van 7 en een pH van 5 is reeds 100 maal zuurder.
Als je dit even wilt uittesten doe je het volgende : neem een glas water en drink dit leeg. Lekker hé ! Nadien vul je hetzelfde glas en voeg er azijn bij tot je een ph waarde hebt van 7 en drink dit ook leeg. Valt waarschijnlijk nog wel mee maar zuur kijken ga je zeker niet kunnen verhinderen. Bij de derde glas vul je azijn bij tot je een ph hebt van 6 en als je dat leegdrinkt zal het wel heel duidelijk zijn waarom we onze vogels niet zomaar een scheutje azijn kunnen geven. Als je de ph waarde van het drinkwater van je vogels niet kunt correct meten is het beter van geen azijn te geven want je doet ze er zeker geen plezier mee. Na al deze glazen te hebben leeg gedronken zal het tijd zijn om eens een sanitaire stop in te lassen.
 

Dus appelazijn kan je enkel geven als je de juiste pH waarde kent van je kraantjeswater én beschikt over de nodige instrumenten om dit op te meten. Ook na de toevoeging van appelazijn moet je de pH waarde meten zodat je zeker weet dat het drinkwater de juiste waarde heeft.. Voor agaporniden is een gemiddelde gunstige pH waarde 5.5

Meten kan dus best met een pH meter :

 

-toestel dient strikt onderhouden te worden volgens de bijgeleverde voorschriften.

 

   

 

Na een tiental metingen dient de pH meter opnieuw geijkt te worden en dit gebeurt met het bijgeleverde product.
Een toestel kost gemiddeld 75 Euro.

 





Back