Mijn kweekkooien zijn  door de j

 

Welcome to my homepage

 

De recenste verandering is de aanschaf van nieuwe op maat gemaakte africhtkooien van Van Keulen en dit zonder een meerprijs. Fantastische service uiteraard !
Deze africhtkkooien hebben de volgende afmetingen : 40cm hoog, 40cm breed en 30cm diep.  Africhten in de tentoonstellingskooien doe ik niet gezien deze kooien heel wat aan comfort missen.
Ze zijn goed om agaporniden gedurende korte tijd in te zetten maar zeker niet om de agaporniden enkele maanden in onder te brengen.
 

 

 

 

Ondertussen zijn de plastieken kweekkooien vervangen door weer een betere versie, namelijk Van Keulen kweekkooien. De reden hiervoor is dat ik tijdens mijn vele bezoeken aan liefhebbers dikwijls deze Van Keulen kweekkooien zag staan. Alle eigenaars van deze Van Keulen kooien zijn heel tevreden en wisten enkel te zeggen dat ze zo goed als onverslijtbaar zijn.
Bij sommige liefhebbers staan ze al meer dan twintig jaar dezelfde Van Keulen kweekkooien en die zien er haast nog als nieuw uit. Zelf had ik al een tijdje drie Van Keulen kweekkooien en door de gemakkelijkheid van onderhoud en hun duurzaamheid deden mijn beslissen om ze dan ook aan te schaffen als kweekkooi. Maar de vorige plastieken kweekkooien zijn natuurlijk ook gemakkelijk in onderhoud en ben dan ook niet van plan om deze weer van de hand te doen. Integendeel  een gedeelte blijft zelfs in gebruik als kweekkooi. De plastieken kweekkooien hebben door de verschillende jaren dat ik ze heb gehad toch wel enkele nadelen, maar niet van die aard dat ze onbruikbaar zouden worden. Moest ze wel af en toe lijmen omdat een binnenrand loskwam of dat een rand van de schuif schuif los kwam. Een tweede nadeel is dat sommige plastieken kooien van kleur veranderen, namelijk wat wit naar vuil oranjegeel. Vooral daar waar de nestblok zit. Maar ondanks deze twee nadelen blijven de kooien wel hier om dienst de toen als extra kweekkooi of gewoon als kooi.

En dan nu de 12 nieuwe Van Keulen kweekkooien.

 

 

Deze werden nestjes en gratis afgeleverd door Vogelpension.nl aan huis geleverd.

 

 

 

 

 

 

Plastieken kweekkooien

 

Ondertussen zijn onderstaande houten kweekkooien allen vervangen door plastieken kweekkooien die iets gebruiksvriendelijker zijn en gemakkelijker in onderhoud.
De oude kweekkooien hebben vijf jaar dienst gedaan en zijn voor een heel zacht prijs naar een beginnende kweker gegaan.
 

De nieuwe kweekkooien hebben een dikker traliewerk en zijn voorzien van een extra tralie dat kan gebruik worden als de nestblok is verwijderd.

  

 

Een binnenrand zorgt ervoor dat geen zand of resten van voer tussen de lade en de wanden kan komen. Een beweegbare klep zorgt ervoor dat vogels niet kunnen ontsnappen tijdens het kuisen van de kweekkooi

  

 

De nestblok wordt in de kooi gegleden en tussen de nestblok en de bovenwand van de kooi zitten enkele centimeter opening. Dit zorgt ervooor dat condens tijdens de kweek er niet voor zorgt dat de nesblok komt klem te zitten vanwege het vocht.
Ondertussen heeft wel uitgewezen dat de deksels van de nestblokken met voorzichtigheid moeten geopend worden als er jongen in de nestblok zitten. Deze kunnen namelijk geklemd geraken tijdens het openen. Hier zal dus een aanpassing worden gedaan zoals bij de nestblokken van de oude kweekkooien.

 

  

 

  

 

Na de kweek kan de nestblok  verwijderd worden en de kweekkooi gebruikt worden als gewone kooi. Gezien de oude kweekkooien altijd voortreffelijk hun dienst hebben bewezen blijven deze ook op deze wensite staan en worden zeker nog bestempeld als zeer goed.

 

 

Oude kweekkooien

 

 

Mijn kweekkooien zijn  door de jaren heen zodanig veranderd dat ik nu mag spreken van  kweekkooien die voor mij althans gebruiksvriendelijk zijn en die waarschijnlijk ook nog een goede tijdelijke verblijfplaats zijn voor mijn agaporniden.

Voorheen maakte ik vooral gebruik van gewone houten kweekkooien die in de meeste dierenspeciaal zaken werden aangeboden. Maar al vrij snel werd duidelijk dat gebruiksvriendelijkheid niet optimaal was  en dat ze maar van een bedenkelijke kwaliteit waren. De kartonnen  rugzijde van deze kooien waren met ingeschoten nieten bevestigd en na de eerste onderhoudsbeurt was ik al genoodzaakt om met hamer en nagels dit euvel op te lossen.

Ook de bodemschuif, die uit het zelfde materiaal was vervaardigd, begaf het al zeer snel. Verder was deze schuif ook niet bestand tegen de stoelgang die de poppen produceren tijdens het broeden. Hierdoor bleven de zandlades constant nat en bij warm weer was dit dus een ideale plaats voor schimmels en andere fungi.

In de natuur zijn schimmels een onmisbare schakel in de voedselkringloop omdat ze organisch materiaal afbreken. Maar in een kweekkooi hebben we niets aan hun leef en werkwijze.

Nadelen van de meest verkocht kweekkooien is ook dat het front moeilijk of niet te verwijderen is en de zitstokken vast geschroefd zijn aan de achterwand. En al wat niet verwijderbaar is zijn dus mogelijke broeihaarden voor ongedierte.

Ondertussen heb ik kweekkooien met verwijderbare fronten, wanden zijn aan elkaar gelijmd en afwasbaar. De rugzijde en de zandlades zijn eveneens uit het zelfde afwasbaar materiaal gemaakt.

 

 

De afmetingen van deze kooien bedragen 62 cm x 40 cm x 31 cm en hebben een inschuifbare nestblok. Niet groot zou je zeggen maar dit geen definitieve woonplaats is voor mijn personata omdat ze er enkel tijdens de kweekperiode er in verblijven. De zitstokken worden aan de tralies bevestigd en zijn dus eveneens verwijderbaar. De lengte van de zitstokken komt overeen aan de breedte van de kweekkooien wat betekent dat de zitstokken tot tegen de achterwand komen. Zo verhinder je toch een beetje dat de zitstokken snel gesloopt worden en in de nestblokken belanden. Ik heb zitstokken aangeschaft die vervaardigd zijn uit dennenhout en tot nu toe zijn ze de meeste heel gebleven.

Deze aard van kooien laat mij nu toe dat een wekelijks onderhoud in minder dan 10 minuten is geklaard.

 

De nestblokken hebben eveneens een evolutie doorgemaakt om eindelijk te komen tot een nestblok die voor de personata goed is en voor mij qua onderhoud ideaal zijn. Mijn huidige blokken zijn zo geëvolueerd dat controle tijdens  en het onderhoud na de kweekperiode optimaal zijn.

De afmetingen bedragen  31 cm x  15 cm x 15 cm.

Nestblokken die in de handel  worden aangeboden zijn meestal zo gemaakt dat ze bovenaan enkel te openen zijn aan één zijde. Binnenin is er een vertikaal houten plankje geplaatst zodat er een afscheiding wordt gecreëerd in de nestblok. Allemaal heel mooi bedacht maar echt hinderlijk als je de jongen even wilt bekijken die dan bij controle naar de andere zijde van de nestblok kruipen. Ook het kuisen van de nestblokken na het kweekseizoen is een hele klus. Dus mogelijke andere ongewenste medebewoners kunnen niet altijd grondig geëlimineerd worden. De blokken welke ik nu gebruik zijn voorzien van twee verwijderbare deksels. Het verticale tussenschot is horizontaal aangebracht zodat er nog steeds een afscheiding bestaat tussen de broedkamer en de inkom hal om het zo te zeggen. Misschien de vraag waarom er eigenlijk een tussenschot is voorzien in deze nestblokken. Waarschijnlijk omdat sommige mannetjes niet in de kraamkamer mogen komen en zich in het eerste gedeelte kunnen ophouden. Mogelijk kan het ook bedoeld zijn om indringers het wat moeilijker te maken. Enfin, daar ga ik mijn kop niet over breken. Ik heb ook al nestblokken gegeven zonder enig tussenschot en daar werd eveneens het nest zo gebouwd dat er twee afzonderlijke ruimtes waren. Alleen met tussenschot ging de bouw iets sneller omdat de takken in het begin van de bouwfase beter bleven liggen.

De nestblokken zijn wel niet uit het zelfde materiaal gemaakt als de kweekkooien maar van multiplex. Afwasbare of gelakte nestblokken nemen geen vocht op en zodoende wordt de binnenzijde na een maandje met jongen erin een vieze bedoening. De twee afneembare deksels zijn dan weer uit grenen hout gemaakt. Waarschijnlijk zullen nu wel veel lezers zich afvragen waar ik het allemaal vandaan haal maar de reden hiervoor is dat grenen hout nogal wat vocht kan opnemen. Als een aantal jongen een drietal weken oud zijn dan is er ook heel wat stoelgang en dit in combinatie van de  warmte ontstaat er heel wat condens in de nestblok. De nestblokken kunnen dan nogal nat zijn en de grenen deksels nemen dan heel wat vocht op. Voor iedere nestblok heb ik enkele reserve deksel zodat de natte deksels regelmatig kunnen verwisseld worden. Nog een reden waarom de nestblokken uit hout zijn is dat deze goed kunnen behandeld worden door een product tegen ongedierte.

Ik gebruik hiervoor U2 en dan ben je voor een zestal maanden zeker dat ongewenste bezoekers vlug geëlimineerd worden. Een drietal weken voor de start van het kweekseizoen smeer ik met dit product alle blokken met een kwast in. Na zes maanden, wanneer het kweekseizoen in principe ten einde is, kunnen ze na het onderhoud ervan opnieuw behandeld worden.

 

Weet dat deze uiteenzetting enkel gebaseerd is op persoonlijke ervaring en dat er waarschijnlijk nog  andere kweekkooien en nestblokken zijn die eveneens als goed kunnen bestempeld worden.

 

 

Back