dood in ei ziekenkooi nestblokken

 

Nestblokken onderhouden

 

 

 

 

Waarom nestblokken onderhouden

 

 

 

Het  leven van agaporniden begint in de nestblok en het is dan ook van het grootste belang dat deze nestblokken de hoogste prioriteit krijgen wat betreft onderhoud. Nestblokken moeten vooraleer ze in gebruik worden genomen ontsmet worden worden en behandeld tegen ongedierte. Ook nestblokken die je nieuw hebt aangekocht moeten behandelt worden tegen ongedierte.

Nestblokken zijn er in allerlei maten en vormen maar er mag wel niet vergeten worden dat nestblokken gemakkelijk moeten zijn in onderhoud. Het is dus goed dat nestblokken gedeeltelijk kunnen gedemonteerd worden zodat alle hoeken en kanten grondig kunnen gekuist worden.
Enkele weken voor je start met de kweek is het niet alleen belangrijk je kweekkoppels voor te bereiden op de kweek maar ook je nestblokken.  Om nestblokken klaar te maken voor de kweek ga je als volgt te werk. Gezien nestblokken meestal enkele maanden opgeborgen stonden is het niet ondenkbaar dat er in die tijd ander ongedierte dit als tijdelijk onderkomen heeft gebruikt.
Onder andere muizen staan bekend als echte verspreiders van allerlei ziektes. Ze zijn ongenadigd de dragers van bacteriën, virussen en parasieten en vormen een grootgezondheidsrisico voor onze agaporniden, en zelfs voor de mens. Muizen verspreiden deze ziektes via hun urine en uitwerpselen en als agaporniden hiermee in contact komen dan kunnen ze hierdoor serieuze problemen krijgen. Jongen hebben weinig kans op overleven als ze hiermee in contact komen.

 

 

 

 

Onderhoud van de nestblokken

 

Het onderhoud van je nestblokken verdeel je best over enkele dagen wat de grondigheid alleen maar ten goede komt.  De allereerst ga je met een zeepsopje en een schuurborstel of schuurspons de nestblokken grondig schuren zodat alle vuil verwijderd is. Laat de nestblokken opdrogen en controleer ze nadien nog eens op mogelijk vuil en verwijder dit indien nodig.
De tweede behandeling die ik doe is alle blokken behandelen met Halamid en dit dan minstens twintig minuten laten inwerken.

Halamid is doeltreffend is tegen alle soorten micro-organismen, bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Als de inwerktijd verstreken is ga je de nestblokken grondig spoelen met water. Goed om te weten is dat Halamid bioafbreekbaar is en zich niet ophoopt in het milieu. De nestblokken moeten nu grondig drogen zodat uiteindelijk de derde behandeling kan beginnen.

De derde behandeling bestaat uit het aanbrengen van een middel tegen onder andere bloedmijten.

Zelf gebruik ik hiervoor U-2 en brengt dit door middel van een kwast aan. Met een kwast kan je namelijk gemakkelijk het product aanbrengen waardoor het product tot in alle hoeken van de nestkast kan worden aangebracht. Na het aanbrengen van dit product laat je de nestblokken opdrogen en zijn ze eigenlijk klaar om ingezet te worden voor de kweek. Afhankelijk van het soort product dat je gebruikt is het nodige de gebruikshandelingen ervan nauw na te leven.

 

 

Einde kweekseizoen

 

Als het kweekseizoen teneinde is of als een nestblok niet meer gebruikt wordt dan voer ik dezelfde behandelingen opnieuw uit vooraleer ze worden opgeborgen tot de volgende kweek. Zorg er ook voor dat de plaats waar ze worden opgeborgen droog is en dat er geen ongedierte bij kan komen.

Wat je nooit mag doen is je nestblokken opbergen zonder ze uit te kuisen, laat staan dat het nestmateriaal er blijft inzeitten. Zulke blokken trekken alleen maar ongedierte aan en worden ook nog eens een haard van bateriën, schimmels en parasieten.
Door je nestblokken heel goed te onderhouden  kan je heel wat problemen vermijden tijdens de kweek.



 

 

 

 Home